Ce trebuie să știu înainte de a face o programare?

Dieteticianul indiferent că are sau nu un doctorat la bază, deși este specialist din domeniul sănătății, nu are competența unui diagnostic medical, ci doar a unui diagnostic nutrițional. Este nevoie de o vizită la medicul specialist înainte să apelezi la dietetician și implicit o serie de analize efectuate în ultimele 6 luni.

Cum va decurge colaborarea?

Colaborarea cu un dietetician implică o muncă de echipă, astfel încât relația dietetician-pacient este una mai strânsă. După consultul inițial, vor ave aloc o serie de evaluări periodice în care se va urmări progresul tău, starea ta emoțională și alți parametri importanți. Dacă ai o patologie și optezi pentru a primi plan alimentar calculat, atunci acestea vor fi lunare și evaluare de asemenea se va face lunar.

Unde va avea loc consultația?

Consultația se poate face fizic într-un cabinet, într-o unitate spitalicească sau online în funcție de disponibilitatea dieteticianului și de preferințele pacientului.

Ce analize sunt necesare?

Lista de analize este dată fie de medicul tău, fie după o consultație, dieteticianul îți poate face un raport cu analizele de care ai nevoie pentru a începe terapia medicală nutrițională.

Când pot primi primul meu plan calculat după ce s-a efectuat consultația inițială?

În decurs de 3-5 zile. În acest interval dieteticianul tău va uni toate informațiile medicale avizate, informațiile tale și se va ocupa de primul tău plan care să includă necesarul tău metabolic. Planurile personalizate necesită timp, întrucât nicio persoană nu are aceeași parametri biochimici și aceleași nevoi, asta chiar dacă diagnosticul medical este același.

Cât timp trebuie să urmez terapia medicală nutrițională?

Acest aspect se stabilește împreună cu dieteticianul după ce are loc prima consultație și după ce este evaluată starea ta de sănătate. Fiecare organism recționează diferit, astfel încât, în funcție de obiectivele setate și de aplicabilitatea recomandărilor primite poți avea nevoie de un anumit interval specific. De obicei este nevoie de minim 3 luni pentru a putea vedea efectele, însă nu este suficient pentru a restabili starea de sănătate neglijată în ani de zile.

Voi primi medicamente sau suplimente?

Dieteticianul nu prescrie medicație, însă dacă starea de sănătate nu permite asimilarea anumitor nutrienți din alimentație, este posibil să îți fie recomandate nutraceutice. De exemplu dacă pe buletinul de analize apar carențe de vitamina D, dieteticianul îți poate sugera să suplimentezi cu o anumită doză în funcție de vârsta ta și afecțiunea pe care o ai.