Title of the document

Edulcorantele

 Edulcorantele sunt substanţe chimice folosite pentru îndulcirea alimentelor. Se clasifică în naturale şi sintetice, iar după puterea calorică în:
•  calorigene (fructoza, sorbitolul, xilitolul)
•  necalorigene (zaharina, aspartamul, ciclamaţii, sucraloza)

 În prezent se presupune că nu există avantaje semnificative atunci când zahărul e înlocuit cu edulcorantele. Fructoza furnizează 4 kcal/g, similar celorlalţi carbohidraţi, şi chiar dacă determină usn răspuns glicemic mai redus decât zaharoasele şi alimentele ce conţin amidon, consumul său în cantităţi crescute (1520% din necesarul energetic zilnic) are un impact nefavorabil asupra metabolismului lipidic (hipertrigliceridemie). Fructoza este absorbită mai lent în lumenul intestinal deoarece se transformă parţial (45%) în glucoză la nivelul celulelor intestinale. După traversarea mucoasei intestinale, fructoza rămasă netransfomată în glucoză (55%) ajunge prin circulaţia portală la ficat unde, urmând mai multe etape formează trioze. Acestea din urmă vor fi utilizate pentru sinteza glucozei (din două molecule de trioză) şi a trigliceridelor.

 La persoanele cu diabet zaharat bine echilibrat, cea mai mare parte a glucozei pornind de la fructoză se depozitează sub formă de glicogen. Studii clinice au arătat că utilizarea fructozei în cantităţi izocalorice cu a glucozei, determină profile glicemice mai aproape de normal, acestea fiind explicate tocmai prin transformarea parţială a fructozei în glucoză (la nivelul celulelor intestinale şi hepatice).

 Dacă diabetul nu este bine echilibrat, glucoza formată pornind de la fructoză nu mai este depozitată sub formă de glicogen şi determină creşterea glicemiei.

 Cu toate acestea, este recomandabil să nu se evite alimentele care înglobează fructoză, cel mai adesea fructe, legume, sucuri îndulcite cu fructoză.

 Sorbitolul, xilitolul, manitolul, lactilolul sunt edulcorante alcoolice cunoscute, care au o putere calorică şi un răspuns glicemic mai redus decât zahărul şi alimentele care conţin amidon. Din cauză că acestea nu sunt solubile în apă, de cele mai multe ori sunt combinate cu grăsimi, astfel produsele alimentare care le conţin pot avea un număr de calorii similar cu alimentele pe care le înlocuiesc.

 Utilizarea abuzivă a acestor edulcorante determină diaree, meteorism abdominal şi chiar creştere ponderală! De asemenea, consumul excesiv de zahăr poate declanșa neuroadaptări în sistemul de recompensă care decuplează comportamentul alimentar de nevoile calorice și duce la supraalimentarea compulsivă. Consumul excesiv de zahăr perturbă bariera intestinală, crescând astfel permeabilitatea intestinală și provocând o disbioză profundă a microbiotei intestinale, ceea ce duce la o perturbare a imunității mucoasei care sporește susceptibilitatea la infecții. Excesul de zahăr mai este asociat cu condiții de sănătate nefavorabile, inclusiv obezitatea, sindromul metabolic și bolile inflamatorii.

 Alimentele speciale ce conţin aceste edulcorante sunt scumpe şi adesea inutile.

 Zaharina, aspartamul, ciclamaţii, sucraloza sunt îndulcitori necalorigeni. Utilizarea moderată a acestora este permisă, recomandându-se în special acelora care doresc să-şi menţină greutatea şi nu pentru satisfacerea gustului dulce.

 Deşi în prezent este infirmat rolul cancerigen al zaharinei, există încă rezerve în utilizarea ei la copii şi gravide. Băuturile răcoritoare tip „Cola-Light” care conţin îndulcitori necalorigeni, se pare că înglobează cantităţi mari de fosfor, cantităţi care se adaugă aportului deja crescut de fosfor din „dieta occidentală”. Consecinţele consumului acestui tip de băuturi, prin aportul crescut de fosfor şi reducerea de pH determinată, se pare că influenţează negativ metabolismul calciului.

Doze recomandate:

•  Doza zilnică de zaharină nu trebuie să depăşească 5 mg/kgc. Forma de prezentare: tablete a 25 mg echivalentul a 4-6 g zahăr. Doza recomandată de ciclamat nu trebuie să depăşească 2,5 mg/kgc/zi (maximum 3 g pentru adulţi). Forma de prezentare: tablete a 100 mg ciclamat de sodiu, echivalentul unei linguriţe de zahăr (5 g).

•  Aspartamul este un dipeptid format din doi aminoacizi (acidul aspartic şi fenilalanina) şi se utilizează ca îndulcitor pentru alimente reci şi băuturi. La căldură nu-şi păstrează proprietatea edulcorantă, din această cauză nu poate fi folosit la fierbere şi coacere. Doza de aspartam maximă admisă este de 50 mg/kgc/zi.

•  Conform Comitetului mixt FAO/OMS de experți pentru aditivi alimentari, doza zilnică acceptabilă de echivalenți de steviol este de 4 miligrame (mg) pe kilogram de greutate corporală. Aceasta echivalează cu aproximativ 12 mg de extracte de stevia de înaltă puritate pe kilogram de greutate corporală pe zi.

•  Nivelul zilnic de ingestie de sucraloză este stabilit de The European Food Safety Committee (EFSC) la 15 mg/kg/d. Persoanele care iau diverse medicamente, copiii și sugarii nu sunt restricționate de la utilizarea sucralozei. Sucraloza nu prezintă nicio activitate cancerigenă chiar și atunci când nivelurile de expunere sunt mult mai mari decât nivelurile normale de ingestie.

•  EFSA recomandă o doză zilnică (DZR) de 0-9 miligrame (mg) pe kilogram (kg) de greutate corporală pe zi pentru acesulfamul K. FDA și JECFA au stabilit fiecare o DZR de 0-15 mg/kg de greutate corporală pe zi.

•  Sorbitolul poate provoca simptome gastro-intestinale (gaze, senzație de urgență, balonare, crampe abdominale) într-o manieră dependentă de doză (5 până la 20 g pe zi). Dozele de peste 20 g pe zi pot provoca diaree, cu cel puțin 1 caz raportat de pierdere în greutate asociată.

•  Doza potrivită de xilitol poate varia de la o persoană la alta. O analiză din 2016 a constatat că adulții pot tolera în siguranță între 10 grame (g) și 30 g de xilitol pe zi, pe care le împart de obicei în mai multe doze mai mici. După ce organismul se adaptează la xilitol, adulții pot consuma până la 70 g pe zi fără efecte secundare.

•  DZR manitol este cuprinsă între 50 și 200 g (500 ml până la 2000 ml/zi) într-o perioadă de 24 de ore, cu o limită de 50 g (500 ml de manitol) la o singură ocazie. În cele mai multe cazuri, se va obține un răspuns adecvat la o doză de 50 până la 100 g manitol/zi (500 ml până la 1000 ml /zi).

•  Pentru lactilol DZR pentru adulți-20 de grame (g) o dată pe zi împreună cu alimente.
semnatura....